Keskin Meslek Yüksekokulundan 12 Farklı Alanda SODAM Seminerleri

Keskin Meslek Yüksekokulu ve Keskin Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) iş birliğiyle seminer serisi düzenlendi. 2024 yılının Ekim-Aralık ayları arasında bölgedeki toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen bir dizi etkinlik gerçekleştirildiği bu seminerlerle, farklı sosyal sorunlara dikkat çekerek katılımcıların bilgi ve bilinç seviyelerinin yükseltilmesi amaçlandı.

 İlk olarak, 1 Ekim 2024’te Keskin Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Havva H. Geçmiş Yüksel tarafından verilen "Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi" seminerinde, çocukların beden bütünlüğü ve mahremiyet haklarının önemi vurgulandı. Seminerde, çocuklara cinsel istismardan korunma noktasında erken yaşta verilmesi gereken eğitimin önemi anlatıldı. Katılımcılara, çocukların bedenini sahiplenmesi ve ‘Bedenim bana ait’ bilincini kazanması gerektiği aktarıldı.

9 Ekim 2024’te düzenlenen "İş Hayatı ve Hukuk" semineri, Keskin Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Öğr. Gör. Serap Gökbayrak tarafından verildi. Seminerde; katılımcılara çalışma hayatındaki hukuki haklar, iş güvenliği, kadınların iş hayatındaki konumu ve emeklilik süreçleri gibi önemli konular anlatılarak evde çalışma düzeni ve girişimcilik üzerine de önemli bilgiler sunuldu. Katılımcılar, iş hayatındaki temel haklar ve sorumluluklar hakkında bilgi edinerek hukuki konularda daha bilinçli hale geldiler.

15 Ekim 2024’te "Çocuklarda Bilişim Teknolojileri ve İnternetin Bilinçli Kullanımı" semineriyle devam eden etkinlik serisi, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Emre Yıldız tarafından sunuldu. Bu seminerde, dijital dünyada çocukların karşılaştığı tehlikeler, siber zorbalık, dijital oyun bağımlılığı gibi sorunlar üzerinde duruldu. Katılımcılara, çocukların interneti güvenli bir şekilde kullanabilmesi için ebeveynlerin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği ve dijital güvenlik konusunda nasıl önlemler alabilecekleri anlatıldı.

22 Ekim 2024’te düzenlenen "Finansal Okuryazarlık" seminerinde, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Öğr. Gör. Dr. Selin Dinçer, katılımcılara finansal okuryazarlığın önemini anlattı. Seminerde, bireylerin finansal kararlar alırken nelere dikkat etmeleri gerektiği, borç yönetimi, yatırım araçları ve tasarruf alışkanlıkları gibi konular işlendi. Dr. Dinçer, seminerde ayrıca finansal okuryazarlığın ekonomik kalkınmadaki rolünü vurgulayarak katılımcıların bu konuda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.  Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği seminerde, finansal karar alma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar detaylı olarak ele alındı. Ayrıca, katılımcıların soruları yanıtlanarak finansal farkındalığı artırmaya yönelik önemli bilgiler paylaşıldı.

30 Ekim 2024’te "Afet Bilinci" üzerine yapılan seminer, Keskin Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Sinan Güneş tarafından verildi. Seminerde, doğal afetler ve afetlere hazırlıklı olmanın önemi üzerinde durularak katılımcılara afet türleri, afet öncesi, afet anı ve sonrası yapılması gerekenler anlatıldı. Ayrıca, afetlere karşı ailelerin ve toplumların nasıl hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Sodam Eğitimlerinin altıncısı 19 Kasım 2024 tarihinde "Aile ve İnternet" başlığı ile Öğr. Gör. Yusuf Karadere tarafından gerçekleştirildi. İnternetin bilinçli kullanımı, güçlü şifreleme tekniklerinin önemi, sanal güvenlik tehditleri, internet ortamında dolandırıcılık ve bilişim suçları gibi başlıklara değinilen seminerde, gençlerin ve yetişkinlerin karşılaşabileceği riskler anlatıldı. Karadere, özellikle aile içi internet kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları detayları ile açıkladı.

İnternet kullanımının aile bireyleri üzerindeki etkileri ve çocukların dijital dünyadaki güvenliği üzerine de odaklanılan seminerde, internetin doğru ve güvenli kullanımına dair pek çok öneri paylaşıldı. Katılımcılara, sanal ortamda karşılaşılan tehlikeler ve kişisel verilerin korunması gibi konular hakkında bilgi verildi.

Ardından 20 Kasım 2024’te düzenlenen "Dijital Okuryazarlık" semineri, Öğr. Gör. Elvan Erdemir Ergün tarafından verildi. Seminerde, dijital okuryazarlığın önemi vurgulanarak, katılımcılara internetin sağlıklı kullanımı, çevrimiçi güvenlik ve yanlış bilgilere karşı korunma yöntemleri öğretildi. Dijital dünyadaki tehlikelerden korunmanın yolları anlatılarak katılımcılara dijital dünyada bilinçli bireyler olma adına önemli bilgiler aktarıldı. Eğitimde dijital dünyanın farklı boyutları ele alındı. İnternette güvenlik, akıllı telefonların etkin ve verimli kullanımı, çevrim içi iletişim araçlarının doğru kullanımı ve temel hizmetlere internet üzerinden erişim gibi önemli konular masaya yatırıldı.

Ayrıca, katılımcılar dijital dünyada karşılaştıkları yanlış bilgileri tespit etme yöntemleri hakkında bilgilendirildi. Seminer boyunca, dijital okuryazarlığın günlük hayatı kolaylaştıran ve bireyleri teknoloji odaklı bir dünyaya hazırlayan bir yetkinlik olduğu vurgulandı.

“Girişimcilik” konulu seminer, 26 Kasım 2024’te Keskin Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ömer Ilıksu tarafından verildi. Seminerde, katılımcılara girişimcilik ekosistemi, başarılı girişimcilerin özellikleri ve girişimcilik süreçlerinde karşılaşılan zorluklar üzerine bilgiler verildi. Ayrıca, KOBİ’lerin ekonomik kalkınmadaki rolü ve girişimcilik destekleri hakkında da bilgiler sunuldu. Katılımcılar, girişimcilik konusunda adım atmak isteyenler için yol gösterici bilgiler elde etti. SODAM’da düzenlenen bu seminer, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. Özellikle girişimcilik konusunda yolun başında olan gençler için rehber niteliği taşıyan eğitim, katılımcılara ilham verdi ve motivasyon sağladı. Girişimciliğin pratik yönlerine dair verilen bilgiler, katılımcılara yeni ufuklar açtı. SODAM’da düzenlenen bu seminer, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. Özellikle girişimcilik konusunda yolun başında olanlar ve girişimcilik alanında hayalleri ve hedefleri olanlar için rehber niteliği taşıyan eğitim, katılımcılara ilham verdi ve motivasyon sağladı. Girişimciliğin pratik yönlerine dair verilen bilgiler, katılımcılara yeni ufuklar açtı.

3 Aralık 2024’te gerçekleştirilen “Etkili İletişim" semineri, Öğretim Görevlisi Servet Altan tarafından katılımcılara sunuldu. Seminerde, etkili iletişim kurmanın önemine değinildi. Sözlü iletişim, beden dili, aktif dinleme, empati gibi iletişim becerileri üzerine bilgiler verilerek  katılımcılara, kişisel ve profesyonel yaşamda daha verimli iletişim kurma yolları aktarıldı. Seminerde, katılımcılara kendini ifade edebilme, iletişim biçimleri, sözlü iletişim, beden dili, iletişim engelleri, empati ve aktif dinleme gibi önemli konularda bilgi verildi. Öğr. Gör. Servet ALTAN, etkili iletişimin, bireylerin hayatını güzelleştiren ve kolaylaştıran bir süreç olduğunu belirterek ve katılımcılara çeşitli örnekler sunarak iletişim sürecini ve önemini daha anlaşılır kıldı.

10 Aralık 2024’te "Okul ve Aile" temalı seminer, Dr. Öğr. Üyesi Asuman Daşdemir tarafından gerçekleştirildi. Bu seminerde, okul ve aile iş birliğinin çocukların eğitimindeki rolü vurgulanarak  eğitimde ailelerin tutumlarının çocukların akademik başarıları üzerindeki etkisi anlatıldı. Katılımcılara, okul ve aile iş birliğini güçlendirme yolları üzerinde durularak, eğitimde başarıyı artıracak önerilerde bulunuldu. Okul ve aile arasındaki güçlü bağın, çocukların akademik ve duygusal gelişimindeki kritik önemine değinen Daşdemir, seminerde, ebeveynlerin çocuklarının eğitimine nasıl daha etkin bir şekilde katkı sağlayabilecekleri, verimli iletişimin nasıl kurulacağı, sorumluluk bilinci kazandırmanın yolları ve okul-aile iş birliğini güçlendirmenin yolları üzerinde durdu.

19 Aralık 2024’te "Stresle Baş Etme Yolları" semineri düzenlendi. Öğr.  Gör. Aylin Sarıalioğlu tarafından verilen seminerde, stresin nedenleri ve etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, stresle başa çıkmanın temel yöntemleri arasında farkındalık uygulamaları, fiziksel aktiviteler, sosyal destek ve sağlıklı yaşam tarzı gibi stratejiler de katılımcılara aktarıldı. Zaman yönetimi ve hedef belirlemenin stres üzerindeki olumlu etkileri de seminerin önemli başlıkları arasında yer aldı. Katılımcılar, seminerde edindikleri bilgilerle stresle başa çıkma becerilerini geliştirme fırsatı buldu. Bu eğitim, katılımcılara günlük yaşamlarında daha sağlıklı bir denge kurabilmek için pratik stratejiler sunarak, stresle başa çıkmalarını ve genel yaşam kalitelerini artırmalarını sağladı.

Keskin Meslek Yüksekokulu ve Keskin Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) iş birliğiyle düzenlenen Keskin SODAM Seminerlerinin on ikincisi ve sonuncusu, 25 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Seminer, Keskin Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Bulat’ın katılımıyla, SODAM binasında "Doğa ve Çevre Bilinci" teması ile düzenlendi. Seminerde, doğa ve çevre koruma konularının toplum için taşıdığı büyük öneme vurgu yapıldı. Katılımcılar, çevresel sorunların çözümüne bireysel katkıların ne denli etkili olabileceği konusunda bilgilendirildi. Dr. Öğr. Üyesi Fatma Bulat, çevre bilincinin artmasının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük değişimler yaratabileceğini belirterek, herkesin küçük adımlarla başlayarak çevreye büyük bir etki yapabileceğini ifade etti.

Bu seminerler, Toplumun farklı kesimlerine hitap eden, toplumsal sorunlara dair farkındalık oluşturmayı hedefleyen önemli bir etkinlik dizisi olan seminerlerle katılımcılar, elde ettiği bilgilerle günlük yaşamlarında daha bilinçli ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimseme fırsatı buldu.